Επέτειος της 11ης Σεπτεμβρίου: Πώς αυτό το απομεινάρι του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου έγινε σύμβολο της ανθεκτικότητας της Νέας Υόρκης

By | 13 Φεβρουαρίου, 2023

Επέτειος της 11ης Σεπτεμβρίου: Πώς αυτό το απομεινάρι του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου έγινε σύμβολο της ανθεκτικότητας της Νέας Υόρκης

Ήμουν πρόσφατα αδειοδοτημένος ξεναγός στη Νέα Υόρκη το 1995 όταν ξεκίνησε η σχέση μου με το The Sphere.

Είχα σταθμεύσει στο συγκρότημα του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, συναντώντας τουρίστες από όλο τον κόσμο, που ήταν εκεί για να επισκεφτούν τους Δίδυμους Πύργους 110 ορόφων. Στη βάση των πύργων υπήρχε μια εκτεταμένη πλατεία, η οποία περιβαλλόταν από πέντε επιπλέον εντυπωσιακά κτίρια που βρίσκονταν στην περιφέρεια του συγκροτήματος των 16 στρεμμάτων. Σε ένα χώρο ανάμεσα στους πύργους, πάνω από ένα σκοτεινό, γρανιτένιο σιντριβάνι, καθόταν το The Sphere.

Η Σφαίρα στο κέντρο όλων

Ένα από τα μεγαλύτερα μπρούτζινα γλυπτά στον κόσμο, η Σφαίρα απαίτησε την προσοχή. Είχε ύψος 25 πόδια, πλάτος 17 πόδια και, μαζί με το σιντριβάνι, ζύγιζε περισσότερους από 20 τόνους. Η σφαίρα ήταν τοποθετημένη σε έναν κυκλικό δίσκο που ψέκαζε νερό σε έναν δακτύλιο που έτρεχε γύρω από το γλυπτό. Το σιντριβάνι και το The Sphere ήταν ένα τέλειο συμπλήρωμα μεταξύ τους, δημιουργώντας μαζί ένα εντυπωσιακό σημείο εστίασης στην πλατεία Austin J. Tobin.

Δημιουργήθηκε από τον Γερμανό γλύπτη Fritz Koenig. Ο Koenig γεννήθηκε το 1924 στο Würzburg της Γερμανίας και έγινε ένας από τους σημαντικότερους και εξέχοντες Γερμανούς γλύπτες μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Του ανέθεσε η Λιμενική Αρχή της Νέας Υόρκης και του Νιου Τζέρσεϋ μετά την επιλογή του από τον Minoru Yamasaki, τον αρχικό αρχιτέκτονα του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου. Τέσσερα χρόνια κατασκευής, το τεράστιο γλυπτό χυτεύτηκε σε 52 χάλκινα τμήματα, συναρμολογήθηκε στη Βρέμη και στάλθηκε ως σύνολο στο Κάτω Μανχάταν. Εγκαταστάθηκε το 1971 και αποκαλύφθηκε αμέσως μετά, φέρνοντας στην Koenig παγκόσμια αναγνώριση. Αρχικά ονομαζόταν και μεταφράζεται χονδρικά σε “Large Sphere NY”, έγινε τελικά γνωστό στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου απλώς ως “The Sphere”.

Μια αντίθεση με τους επιβλητικούς Δίδυμους Πύργους

Η Koenig σκόπευε να είναι μια αντίθεση με τους επιβλητικούς πύργους και ένα σύμβολο της παγκόσμιας ειρήνης μέσω του παγκόσμιου εμπορίου. Δημιουργήθηκε ως αφηρημένη αναφορά σε μια σφαίρα, μια τέλεια στρογγυλή σφαίρα δεν ήταν. Διακόπτοντας τη λεία επιφάνεια, σχεδόν σαν ένα γιγάντιο αυγό είχε αρχίσει να σπάει, μακριές γραμμές καμπυλόντουσαν γύρω από την περιφέρειά του. Ανάμεσα στις ρωγμές, μεγάλες μαύρες γεωμετρικές μορφές ξεσπούν στην επιφάνεια. Εμφανίστηκε στο φόντο πολλών φωτογραφιών polaroid Νεοϋορκέζων και επισκεπτών τουριστών.

Παρέα στο Austin J. Tobin Plaza

Καθώς οι επιβλητικοί πύργοι ανέβαιναν στους ουρανούς πάνω, ήταν η Σφαίρα που προσγειώνει τους επισκέπτες πίσω στη γη. Οι ουρανοξύστες που αποτελούσαν το συγκρότημα μπορεί να μην ήταν του γούστου όλων, αλλά το Austin J. Tobin Plaza αγκαλιάστηκε. Ήταν ένας μοναδικός χώρος που παρείχε μια ήρεμη όαση μέσα σε μια θορυβώδη και πολύβουη πόλη και χρησιμοποιήθηκε ως χώρος δημόσιας παράστασης, φιλοξενώντας συναυλίες και χορευτικές παραγωγές. Αλλά είτε πηγή απόλαυσης είτε σημείο συνάντησης, το The Sphere προεδρεύει στην πλατεία σαν ένας φιλικός γίγαντας.

Έξω από τα ερείπια του Ground Zero

Στις 11 Σεπτεμβρίου 2001, γίναμε μάρτυρες των επιθέσεων στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου από το μπαλκόνι μας. Αναγκαστήκαμε να εκκενώσουμε το διαμέρισμά μας και οι δουλειές μου ως ξεναγός σταμάτησαν. Είχα φανταστεί το The Spherehad να γίνει σκόνη αφού ζούσε στη σκιά των πύργων. Σύμφωνα με το ντοκιμαντέρ του 2001, , σε σκηνοθεσία Percy Adlon, ο Koenig είχε επίσης υποθέσει τα χειρότερα. Αλλά από το σπίτι του στη Γερμανία, λίγο μετά τις επιθέσεις, τηλεφώνησε σε έναν φίλο του στη Νέα Υόρκη και είπε: «Κρυφά από τα ερείπια. Δεν έχει καταστραφεί. Το είδα στην τηλεόραση. Είναι θαύμα!”

Έξι μήνες αργότερα ήρθε η ανακοίνωση: Το Sphere είχε ανακτηθεί πλήρως από τα ερείπια και επρόκειτο να εγκατασταθεί ξανά στο Battery Park. Έτρεξα πάνω από την ημέρα που αποκαλύφθηκε. Αλλά καθώς πλησίασα, σταμάτησα σοκαρισμένος. Έφυγε η χρυσή λάμψη, έφυγε η μεγαλειώδης αύρα. Η Σφαίρα δεν ήταν πια σφαίρα.

Το Spherehad μετατράπηκε από ένα εκπληκτικό έργο τέχνης σε μια υπενθύμιση του τι είχε συμβεί και του δόθηκε αυτό το προσωρινό σπίτι, ενώ ελήφθη μια απόφαση για το μέλλον του και του τόπου των επιθέσεων. Παρόλο που ο Koenig αρχικά απέκρουσε το αγαπημένο του γλυπτό ως μνημόσυνο, ήρθε γύρω: «Τώρα έχει μια διαφορετική ομορφιά, που δεν μπορούσα να φανταστώ ποτέ. Έχει τη δική του ζωή – διαφορετική από αυτή που του έδωσα».

Όταν οι τουρίστες επέστρεφαν στην πόλη, τους οδηγούσα στο The Battery για να πάρουν ένα πλοίο για το Άγαλμα της Ελευθερίας/Ellis Island. Ανεξάρτητα από το πόσο πιεσμένοι ήταν ο χρόνος, θα σταματούσα την ομάδα κοντά στο The Sphere και θα τους έλεγα την ιστορία αυτού του ταλαιπωρημένου γλυπτού. Έγινε ένας τρόπος να αποδειχθεί στους περαστικούς ότι η Νέα Υόρκη συμβιβαζόταν με την απώλεια και την καταστροφή της 11ης Σεπτεμβρίου.

Το νέο σπίτι του The Sphere στο Liberty Park

Το 2017, η Sphere μεταφέρθηκε τελικά στο μόνιμο σπίτι της στο Liberty Park με θέα στο νέο χώρο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου. Το έργο τέχνης βρίσκεται τώρα σε έναν όμορφο, υπερυψωμένο χώρο με ζωντανό τοίχο από κισσό, κήπους και δέντρα (συμπεριλαμβανομένου ενός δενδρυλλίου από το δέντρο της Άννας Φρανκ), όπου μπορεί να παρακολουθεί την κατασκευή της νέας Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Αγίου Νικολάου. Έχει θέα στο αρχικό αποτύπωμα του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου και στο Μνημείο και Μουσείο της 11ης Σεπτεμβρίου. Η πανοραμική θέα του πάρκου προσκαλεί τους επισκέπτες να ξεκουραστούν και να προβληματιστούν.

Ένα σύμβολο της ανθεκτικότητας της Νέας Υόρκης

Η επιβίωση και η ορατότητα της Σφαίρας ήταν σημαντικές για την πόλη, ειδικά για τα μέλη της οικογένειας εκείνων που έχασαν αγαπημένα πρόσωπα στις επιθέσεις. Ο Μάικλ Μπερκ, ο αδερφός του πυροσβέστη, ο πλοίαρχος Γουίλιαμ Φ. Μπερκ Τζούνιορ, πέθανε την 11η Σεπτεμβρίου, παρατηρεί ότι οι «ουλές και το χτυπημένο σχήμα του TheSphere μαρτυρούν την επιμονή και την ανθεκτικότητα της Νέας Υόρκης, της Αμερικής και αυτών των αξιών».

Η Σφαίρα είναι ένας από τους λίγους επιζώντες της καταστροφής της 11ης Σεπτεμβρίου. Δεν είναι η ομορφιά που ήταν κάποτε, αλλά έχει έναν νέο, πιο σημαντικό ρόλο να εκπληρώσει – να συνδέσει το παρόν με αυτό το παρελθόν.

Ακολουθήστε το Μονοπάτι της Νέας Υόρκης

Τα 5 καλύτερα οδικά ταξίδια στο Ομάν για κάθε τύπο ταξιδιώτη, επέτειος 9/11: Πώς αυτό το απομεινάρι του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου έγινε σύμβολο της ανθεκτικότητας της Νέας Υόρκης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *