Παράνομοι, πολεμιστές και ποιητές: πέντε μεγάλες εμπειρίες των Βίκινγκ στην Ισλανδία

By | 13 Φεβρουαρίου, 2023

Παράνομοι, πολεμιστές και ποιητές: πέντε μεγάλες εμπειρίες των Βίκινγκ στην Ισλανδία

Κατά τη διάρκεια της Εποχής των Βίκινγκς, οι Σκανδιναβοί που αναζητούσαν τύχη έκαναν εμπόριο και επιδρομές σε όλη τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Ρωσία και πέρα ​​από αυτήν. Μερικοί από τους πιο εγκάρδιους Βίκινγκς εγκαταστάθηκαν στην ακατέργαστη, ακατοίκητη Ισλανδία, σφυρηλατώντας αγροκτήματα και ζώντας περιπετειώδεις, αιματηρές ζωές. Σήμερα μπορείτε να ακολουθήσετε τα βήματά τους μέσα από αρχαίες τοποθεσίες, μουσεία και μερικά από τα πιο δραματικά τοπία στον πλανήτη.

Το Iceland’s Age of Settlement ξεδιπλώθηκε μεταξύ 870 και 930 και οι ιστορίες του ζουν μέσα από ευφάνταστα και διαρκή έπος. Αυτές οι επικές, βάναυσες ιστορίες ανθίζουν επανειλημμένα με σοφία, μαγεία και ελεγειακή ποίηση και αφηγούνται ιστορίες μεγάλων οικογενειών, καταδικασμένων ρομάντζων και χαρακτήρων που ξεπερνούν τη ζωή. Τα γραπτά ισλανδικά έχουν αλλάξει πολύ λιγότερο στο πέρασμα των αιώνων από τις περισσότερες γλώσσες, και οι Ισλανδοί όλων των ηλικιών μπορούν να αναφέρουν κομμάτια από τα έπος, να γνωρίζουν τις φάρμες όπου έζησαν και πέθαναν οι χαρακτήρες και να συρρέουν στους κινηματογράφους για να δουν τις πιο πρόσφατες εκδόσεις ταινιών. Ρίξτε μια ματιά στη βάση δεδομένων Ισλανδικών Saga (sagadb.org) για περισσότερα.

Egil Skallagrímsson amp; Borgarnes

Ο θρύλος λέει ότι ο πολύπλοκος και δόλιος πολεμιστής-ποιητής Egil Skallagrímsson ήταν εγγονός ενός λυκάνθρωπου. Οι επιδρομικές περιπέτειες της οικογένειάς του και η ζωντανή ιστορία της εγκατάστασης της περιοχής γύρω από το Borgarnes στη Δυτική Ισλανδία ζωντανεύουν στο .

Η Δυτική Ισλανδία, σε κοντινή απόσταση από το Ρέικιαβικ, ξεδιπλώνεται από τις καταπράσινες παράκτιες πεδιάδες όπου εγκαταστάθηκε η οικογένεια του Egil σε ένα δραματικό εσωτερικό όπου ένα οδοντωτό ηφαιστειακό τοπίο εκτείνεται προς τα βουνά με την κορυφή του παγετώνα. Ακριβώς βόρεια του Borgarnes, το μακρύ δάχτυλο της χερσονήσου Snæfellsnes είναι διάσπαρτο με καταρράκτες, πεδία λάβας, παγετώνες και κορυφαία σημεία παρακολούθησης φαλαινών.

Σήμερα, μπορείτε να επισκεφτείτε βασικούς τοποθεσίες έπος στο Borgarnes, συμπεριλαμβανομένου του Borg á Mýrum, όπου ο Skallagrímur Kveldúlfsson, ο πατέρας του Egil, δημιούργησε το αγρόκτημά του. Οι διάφορες τοποθεσίες επισημαίνονται με βαρέλια και εξηγούνται μέσω ενός εξαιρετικού ακουστικού οδηγού smartphone.

Μια από τις πιο δραματικές στιγμές συμβαίνει όταν η Þorgerður Brák, η νοσοκόμα του Egil, σώζει ηρωικά τη ζωή του όταν ο πατέρας του προσπαθεί να τον σκοτώσει. Σήμερα ένα γλυπτό σηματοδοτεί ένα σημείο κοντά στο σημείο όπου πήδηξε στη θάλασσα προσπαθώντας να ξεπεράσει τη Skallagrímur. Η πόλη εξακολουθεί να τη γιορτάζει με ένα ετήσιο φεστιβάλ στα τέλη Ιουνίου.

Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το εξαιρετικό Borgarnes Settlement Centre, το οποίο αναπολεί ζωντανά την ιστορία του Egil καθώς και το φόντο της εγκατάστασης στην Ισλανδία. Το εστιατόριό τους είναι επίσης ένα από τα καλύτερα της περιοχής, οπότε σχεδιάστε να μείνετε για ένα γεύμα ή διανυκτέρευση στο πολυσύχναστο Borgarnes.

Ingólfur Arnarson amp; Reykjavík 871±2: The Settlement Exhibition

Το 871, ο Νορβηγός Βίκινγκ Ingólfur Arnarson, ένας από τους πρώτους μόνιμους κατοίκους της Ισλανδίας, έπλευσε στη νοτιοδυτική ακτή και μέσω μιας δοκιμασμένης παγανιστικής τελετουργίας έφτιαξε το σπίτι του σε έναν κόλπο που ονόμασε Reykjavík (Smoky Bay), από τον ατμό από το θερμικές πηγές.

Ο Άρναρσον δημιούργησε ένα αγρόκτημα του οποίου τα λείψανα είναι θαμμένα κάτω από το κέντρο του Ρέικιαβικ. Τα χωράφια του έγιναν από τότε οι λόφοι γύρω από τη λεωφόρο Lækjargata, αλλά μπορείτε να επισκεφτείτε ένα ανακαλυφθέν μακρόστενο σπίτι στο εξαιρετικό Reykjavík 871±2. Αυτό το έξοχα επιμελημένο έκθεμα περιβάλλει το μακρύ σπίτι με οθόνες υψηλής τεχνολογίας και ανεκτίμητα τεχνουργήματα της Εποχής του Εποικισμού, που δείχνουν πώς αναπτύχθηκε ο αρχικός οικισμός. Μπορείτε να εξερευνήσετε τους τοίχους του μακρύσπιτου και να μελετήσετε τα ενσωματωμένα οστά ζώων (τα οποία μπορεί να ήταν φυλαχτά) και τον τοίχο οριοθέτησης, την παλαιότερη τεχνητή κατασκευή στο Ρέικιαβικ.

Eiríkur Rauðe (Erik the Red) amp; Eiríksstaðir

Ο Erik the Red είναι γνωστός σε πολλούς Βορειοαμερικανούς ως ο πατέρας του Leifur Eiríksson (γνωστός και ως Leif the Lucky), του πρώτου Ευρωπαίου που επισκέφτηκε την Αμερική. Ο Leif εξερεύνησε την ακτογραμμή της βορειοανατολικής Αμερικής το έτος 1000 και ονόμασε τη νέα χώρα Vínland (Wineland). Ο ίδιος ο Έρικ ήταν Νορβηγός παράνομος που εξορίστηκε για ανθρωποκτονία και ενώ οι επιδρομές των Βίκινγκ συγκλόνισαν την Ευρώπη, κατευθύνθηκε δυτικά με περίπου 500 άλλους το 986 για να ιδρύσει την πρώτη μόνιμη ευρωπαϊκή αποικία στη Γροιλανδία. Οι ιστορίες της τυχοδιωκτικής οικογένειας εξιστορούνται στο και

Η περιοχή Dalir της Δυτικής Ισλανδίας είναι μια εύφορη γέφυρα από χωράφια με σανό και σκουριές μεταξύ της γεωργικής ακτής και του ανέγγιχτου μεγαλείου των Westfjords. Εδώ, το Eiríksstaðir ήταν το σπίτι του Erik για ένα διάστημα. Αν και έχει απομείνει μόνο ένα αμυδρό περίγραμμα του αρχικού αγροκτήματος, ένα σπίτι με χλοοτάπητα ανακατασκευής έχει χτιστεί χρησιμοποιώντας σύγχρονα εργαλεία και υλικά και μπορείτε να κάνετε ξεναγήσεις. Μπορείτε επίσης να πάτε στο Búðardalur, στην ακτή, όπου η έκθεση των Βίκινγκ στο Leifsbúð περιγράφει τις ιστορίες του Erik και του Leif.

Njál’s Saga amp; Hvolsvöllur

Στα δραματικά γεγονότα ενός από τα αγαπημένα έπος της Ισλανδίας, δύο από τους μεγαλύτερους ήρωες της Ισλανδίας, οι φίλοι και γείτονες Njál Þorgeirsson και Gunnar Hámundarson, παρασύρονται σε μια μοιραία, 50χρονη οικογενειακή διαμάχη. Μια διαμάχη μεταξύ των συζύγων του Njál και του Gunnar είναι ένα προοίμιο για μάχες και βεντέτες που τελικά αφήνουν σχεδόν κάθε χαρακτήρα νεκρό.

Η περιοχή γύρω από τη μικρή πόλη Hvolsvöllur, στη Νότια Ισλανδία, ήταν το σκηνικό για αυτά τα αιματηρά γεγονότα. Εδώ, κατάφυτες λωρίδες καλλιεργήσιμων εκτάσεων είναι διάσπαρτες από δυνατούς βράχους που ρέουν με καταρράκτες. Το εκτενές Sögusetrið (Κέντρο Saga) του Hvolsvöllur χρησιμοποιεί διαδραστικές οθόνες για να απεικονίσει τις πολλές ανατροπές της ιστορίας. Οι επισκέπτες μπορούν να προσθέσουν βελονιές σε ένα περίπλοκο κέντημα 90 μέτρων του έπους.

Περίπου 5 χιλιόμετρα δυτικά του Hvolsvöllur, το μεσαιωνικό αγρόκτημα με χλοοτάπητα στο Keldur ανήκε κάποτε στον Ingjaldur Höskuldsson, χαρακτήρα στο , και είναι ανοιχτό στο κοινό το καλοκαίρι.

Ο καταδικασμένος ήρωας Gunnar καταγόταν από το Hlíðarendi κατά μήκος των κοντινών καταπράσινων λόφων Fljótshlíð, που εξακολουθεί να είναι η τοποθεσία ενός αγροκτήματος και μιας εκκλησίας. Οι επισκέπτες μπορούν επίσης να κοιμηθούν στον ξενώνα στο Bergþórshvoll, το πρώην αγρόκτημα του Njál, που τώρα είναι φάρμα προβάτων.

Gaukur Trandilsson amp; Stöng

Ο Gaukur Trandilsson, ένας Βίκινγκ του 10ου αιώνα, έζησε μια θυελλώδη ζωή και σύντομες αναφορές στα γκράφιτι του 12ου αιώνα στο Orkney, μέσα και σε μια μεσαιωνική ομοιοκαταληξία υπαινίσσονται ότι ο Trandilsson είχε τσακωθεί με τη νοικοκυρά στο κοντινό αγρόκτημα Steinastöðum και σκοτώθηκε σχέση από τον θετό αδερφό του σε μια μονομαχία με τσεκούρι.

Σήμερα, εάν έχετε ένα όχημα 4WD, μπορείτε να τρυπήσετε βαθιά στην ισλανδική φύση για να επισκεφτείτε τα ερείπια της αρχαίας φάρμας του στο Stöng, στη Νότια Ισλανδία. Βρίσκεται στην απέραντη κοιλάδα του ποταμού Þjórsá, που κατεβαίνει από τους παγετώνες των ορεινών περιοχών και περιβάλλει το άγριο ηφαίστειο Hekla. Μόλις αποκόψετε τον κεντρικό δρόμο (Διαδρομή 32) και κουδουνίσετε τους δρόμους με λάβα για να φτάσετε στην τοποθεσία, θα βρείτε πυροβολίδες με επένδυση από πέτρα και υπέρθυρα θυρών από οκταγωνικές στήλες από βασάλτη σε ένα ερημικό τοπίο. Ένα μονοπάτι πεζοπορίας πίσω από το Stöng οδηγεί μερικά χιλιόμετρα σε μια υπέροχη καταπράσινη μικρή κοιλάδα, το Gjáin, γεμάτη λαβή, σουρεαλιστικές σπηλιές και υπέροχους καταρράκτες. Ήταν μια τοποθεσία γυρισμάτων στο .

Ακριβώς έξω από τη διαδρομή 32 και πιο εύκολη στην πρόσβαση, το Þjóðveldisbærinn είναι μια ακριβής ανακατασκευή του Stöng, που αναπαράγει τη διάταξη και την εκκλησία που τη συνοδεύει και είναι μια από τις καλύτερες αναπαραστάσεις μεσαιωνικών ισλανδικών κατοικιών. Δεν μπορείτε να το χάσετε, κοντά στην είσοδο του βροντερού ηλεκτρικού σταθμού Búrfell.

Άλλα κορυφαία αξιοθέατα των Βίκινγκ

Þingvellir Το παλαιότερο υπάρχον κοινοβούλιο του κόσμου, το Alþingi, ιδρύθηκε το 930 σε αυτήν την εντυπωσιακή, απέραντη κοιλάδα ρήξης 23 χλμ ανατολικά του Ρέικιαβικ. Σώζονται πέτρινα θεμέλια των αρχαίων στρατοπέδων.

Víkingaheimar (Κόσμος των Βίκινγκς) Στο Njarðvík, ανατολικά του Ρέικιαβικ, επισκεφθείτε αυτό το εκθεσιακό κέντρο της Σκανδιναβίας με μήκους 23 μέτρων μια ακριβή ανακατασκευή του μακρόπλοου της Εποχής των Βίκινγκς.

Τοποθεσίες έπος Eyrbyggja Επισκεφτείτε τρομακτικά φαράγγια , χωράφια λάβας και μνημειώδη αγάλματα γύρω από τη χερσόνησο Snæfellsnes στη Δυτική Ισλανδία, για να ακολουθήσετε τα βήματα αυτής και άλλων παράξενων ιστοριών που περιλαμβάνουν φαντάσματα και παγανιστικές τελετουργίες.

Οκτώ σημεία που πρέπει να δείτε στην άγρια ​​δύση της Ισλανδίας, Οι καλύτερες παραλίες για να κουνήσετε μια αιώρα, Παράνομοι, πολεμιστές και ποιητές: πέντε υπέροχες εμπειρίες Βίκινγκ στην Ισλανδία

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *