Πού να πάτε Παρατηρώντας τα άστρα: Αυτές οι πολιτείες πηγαίνουν all in στον αστροτουρισμό

By | 13 Φεβρουαρίου, 2023

Πού να πάτε Παρατηρώντας τα άστρα: Αυτές οι πολιτείες πηγαίνουν all in στον αστροτουρισμό

Ο Γαλαξίας έχει εμπνεύσει τους ανθρώπους εδώ και αιώνες. Όμως, καθώς η φωτορύπανση καθιστά πιο δύσκολο να καταλάβουμε πού να κοιτάξουμε τα αστέρια, περισσότερα κράτη αναλαμβάνουν δράση για να προστατεύσουν το μέλλον του νυχτερινού τους ουρανού.

Τον περασμένο μήνα, η Γερουσία της Νεβάδα ψήφισε ένα νομοσχέδιο που αναγνωρίζει τα «σκοτεινά μέρη του ουρανού» της πολιτείας, όπου η θέα των γαλαξιών προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες ετησίως. Εάν θεσπιστεί νόμος, το Bill 52 θα δημιουργήσει ένα πρόγραμμα για να βοηθήσει τις τοποθεσίες να πλοηγηθούν στη διαδικασία απόκτησης ενός νέου χαρακτηρισμού «σκοτεινός ουρανός» σε επίπεδο κράτους και με τη σειρά του, να υποστηρίξει τη διατήρηση του περιβάλλοντος και την τοπική οικονομία.

Το προτεινόμενο πρόγραμμα ακολουθεί τα βήματα της International Dark-Sky Association (IDA), ενός οργανισμού με έδρα την Αριζόνα που εργάζεται για τον καθορισμό και την προστασία των σκοτεινών ουρανών σε όλο τον κόσμο. Η αποστολή του IDA είναι ένα σημαντικό κατόρθωμα, δεδομένου ότι η φωτορύπανση αυξάνεται πλέον κατά πάνω από 2 τοις εκατό κάθε χρόνο – διπλάσιος ρυθμός αύξησης του πληθυσμού – αλλά οι ειδικοί λένε ότι η πανδημία θα μπορούσε να κάνει τους υπόλοιπους από εμάς να επενδύσουμε περισσότερο στην προστασία της θέας μας για τα αστέρια. πολύ.

«Σε ορισμένα μέρη, οι άνθρωποι ξημερώνουν ότι αν βγουν έξω και κοιτάξουν τον νυχτερινό ουρανό, τα αστέρια λείπουν», λέει ο John Barentine, διευθυντής δημόσιας πολιτικής στο IDA. «Ανακαλύπτουν το φαινόμενο της φωτορύπανσης, ίσως για πρώτη φορά».

Σύμφωνα με δορυφορικά δεδομένα, το 80 τοις εκατό των Βορειοαμερικανών δεν μπορούν πλέον να δουν τον Γαλαξία από τον τόπο διαμονής τους, γεγονός που κάνει το ταξίδι σε ένα διεθνώς αναγνωρισμένο μέρος του σκοτεινού ουρανού ακόμα πιο ελκυστικό. Υπάρχουν ήδη δύο στη Νεβάδα: το Εθνικό Πάρκο Great Basin και το Massacre Rim Wilderness Study Area—και τα δύο είδαν άνοδο στους επισκέπτες μετά την απόκτηση των πιστοποιητικών τους IDA. Εν τω μεταξύ, οι θέσεις στο Star Train του Nevada Northern Railway, το οποίο ακολουθεί μια νυχτερινή διαδρομή μέσω του Great Basin πριν σταματήσει για να επιτρέψει στους επιβάτες να δουν τους πλανήτες μέσω τηλεσκοπίων, εξαντλούνται τακτικά. Η προτεινόμενη νομοθεσία στοχεύει να επεκτείνει αυτές τις επιλογές για τους ταξιδιώτες στη Νεβάδα.

Αξιοποιώντας αστέρια για την υποστήριξη βιώσιμων ταξιδιών

Άλλες πολιτείες εξετάζουν πώς οι ζώνες του σκοτεινού ουρανού πολλαπλών τοποθεσιών θα μπορούσαν να κατανείμουν την τουριστική κίνηση πιο ομοιόμορφα και να ενθαρρύνουν τους ταξιδιώτες να παραμείνουν περισσότερο. Στη Γιούτα, υπάρχει μια αυξανόμενη ώθηση για τη δημιουργία του μεγαλύτερου Διεθνούς Αποθεματικού Σκοτεινού Ουρανού που αναγνωρίζεται από το IDA. Εάν όλα πάνε καλά, το καταφύγιο Νυχτερινού Ουρανού της Νοτιοανατολικής Γιούτα θα εκτείνεται σε πάνω από 20.200 τετραγωνικά μίλια, γεφυρώνοντας τους ουρανούς μεταξύ εννέα εθνικών πάρκων και μνημείων, 16 κωμοπόλεων, οκτώ κρατικών πάρκων και μεγάλου τμήματος του Έθνους Ναβάχο.

Η εστίαση έχει νόημα. Ο νυχτερινός τουρισμός, ο οποίος συνήθως απαιτεί μία ή περισσότερες διανυκτερεύσεις, μπορεί να αυξήσει τις ταξιδιωτικές δαπάνες. Οι υποστηρικτές του σκοτεινού ουρανού είναι απλώς αισιόδοξοι ότι οι νέες εξελίξεις στον τομέα της φιλοξενίας δεν συμβάλλουν περαιτέρω στη φωτορύπανση, λέει ο Barentine.

Η άνοδος του αστροτουρισμού θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι η πτώση του

Τα ξενοδοχεία της Γιούτα, όπως το Amangiri, που απευθύνεται σε λάτρεις της αστρονομίας με τις βεράντες με ανοιχτή οροφή και τις ιδιωτικές συνεδρίες παρατήρησης των άστρων, θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα πρότυπο για καταλύματα στο σκοτεινό ουρανό. Το απομακρυσμένο πολυτελές κατάλυμα έχει καταβάλει προσπάθεια να διατηρήσει τον εξωτερικό φωτισμό στο ελάχιστο, ακόμη και να οπλίζει τους επισκέπτες με φακούς κατά το check-in.

Στο Κολοράντο πέρυσι, η τουριστική επιτροπή της πολιτείας εγκαινίασε το Colorado Stargazing: Experience the Night, μια ξενάγηση με αυτοκαθοδήγηση που συνδέει επτά τοποθεσίες διάσημες για τους νυχτερινούς ουρανούς τους. Το ένα είναι η αναγνωρισμένη από το IDA κοινότητα σκοτεινού ουρανού του Westcliffe όπου, από το 2021, μπορείτε να νοικιάσετε το Παρατηρητήριο Smokey Jack για ένα ιδιωτικό πάρτι με αστέρια ή να κάνετε μια νυχτερινή βόλτα με βαγόνι Amish στην κοιλάδα Wet Mountain ενώ θαυμάζετε τους αστερισμούς.

Μάχη με το μπλε φως

Ενώ το να είσαι πιστοποιημένο μέρος για τον σκοτεινό ουρανό μπορεί να προσελκύσει περισσότερους ταξιδιώτες, η εκπλήρωση των αυστηρών κριτηρίων που απαιτούνται για την επίτευξη του χαρακτηρισμού IDA δεν είναι εύκολη. Για να πληροίτε τις προϋποθέσεις για το IDA, πρέπει να υιοθετηθούν οι βέλτιστες πρακτικές φωτισμού, οι οποίες κυμαίνονται από την τοποθέτηση λαμπτήρων δρόμου σε χρονοδιακόπτες έως τη χρήση λαμπτήρων ζεστού χρώματος.

Το μπλε φως LED είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό για τον σκοτεινό ουρανό, την άγρια ​​ζωή και τους ανθρώπους και έχει συνδεθεί με τα πάντα, από διαταραχές ύπνου έως διαβήτη, σύμφωνα με έκθεση της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης. Κι όμως, ο κόσμος καταναλώνει περισσότερο φως LED από ποτέ λόγω της ενεργειακής του απόδοσης.

«Αν γίνει καλά, ο φωτισμός LED θα μπορούσε να σώσει τον κόσμο. Αλλά όταν δεν είναι, μπορεί να κάνει τη φωτορύπανση πολύ χειρότερη», λέει ο Barentine, ο οποίος επισημαίνει το Flagstaff, στην Αριζόνα, ως παράδειγμα πόλης που μείωσε επιτυχώς τις εκπομπές φωτισμού του δρόμου κατά 20 τοις εκατό μετά τη μετατροπή σε ρυθμιζόμενα φώτα LED. Τώρα, οι υποστηρικτές του σκοτεινού ουρανού εστιάζουν στον πολλαπλασιασμό των ψηφιακών πινακίδων, οι οποίες -αν και φθηνές- εκπέμπουν φως στο πλάι και συχνά δεν ρυθμίζονται ανάλογα με τη φωτεινότητα.

Ένα νέο μη κομματικό νομοσχέδιο που υποβάλλεται στη Μασαχουσέτη ελπίζει να αντιμετωπίσει τον τρόπο με τον οποίο η πολιτεία επιβλέπει τον εξωτερικό φωτισμό, και συγκεκριμένα το μπλε φως, στους δημόσιους χώρους. Οι προτεινόμενες αλλαγές, οι οποίες περιλαμβάνουν τη χρήση πλήρως θωρακισμένων φωτιστικών για δρόμους και χώρους στάθμευσης, θα μπορούσαν να συμβάλουν στη μείωση της λάμψης του ουρανού σε ολόκληρη την πολιτεία.

«Από όσο γνωρίζουμε, θα ήμασταν η πρώτη πολιτεία που θα περιορίσει τον επιβλαβή υπερβολικά μπλε φωτισμό», λέει ο Tim Brothers, υπεύθυνος τοποθεσίας στο MIT Wallace Astrophysical Observatory που υποστηρίζει το νομοσχέδιο. «Δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι αν αρχίσουμε να δίνουμε το παράδειγμα σε κρατικό επίπεδο, θα ακολουθήσουν και άλλοι και θα μπορούσαμε πραγματικά να αποκαταστήσουμε ένα μέρος της φυσικής μας νυχτερινής ατμόσφαιρας».

Η Brothers λέει ότι αυτή η νομοθεσία θα μπορούσε να δημιουργήσει νέες ευκαιρίες αστροτουρισμού σε προορισμούς όπως το Berkshires και το Cape Cod National Seashore και να αποκαταστήσει τη θέα του Γαλαξία σε έναν μελανό μαύρο ουρανό.

Καθώς τα κράτη αρχίζουν να αναπτύσσουν τις δικές τους πολιτικές και το IDA συνεχίζει το έργο του, υπάρχει νέος ενθουσιασμός για την κοινή προστασία του σκοτεινού ουρανού – και τις ευκαιρίες παρατήρησης των αστεριών που θα μπορούσε να δημιουργήσει. Τα φυσικά θαύματα πάντα προσέλκυαν τους ταξιδιώτες, αλλά με την προοπτική νέων οδικών διαδρομών, βόλτες με το φεγγαρόφωτο τρένο και μεταμεσονύχτια πεζοπορία, τώρα έχουμε μερικούς ακόμη λόγους για να βγούμε έξω.

Η Airbus ανακοινώνει θέσεις 11-Across Airliner

Η Airbus ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει να προσφέρει 11 θέσεις στα αεριωθούμενα αεροσκάφη της A380, τα οποία θα τακτοποιούσαν τους επιβάτες στα αεροσκάφη δύο διαδρόμων σε σειρές των τριών, πέντε και τριών. Αυτό προκάλεσε φρίκη σε πολλούς παρατηρητές, αλλά το πλάτος του μεμονωμένου καθίσματος θα παραμείνει 18 ίντσες, το οποίο είναι λίγο πιο ευρύχωρο από αυτό που συναντάμε συνήθως στα αεροσκάφη των ΗΠΑ. (Ακόμα, ποιος θα θέλει αυτό το μεσαίο κάθισμα με δύο επιβάτες και στις δύο πλευρές;) (Εβδομάδα Αεροπορίας)

Πώς θα προσθέσει λοιπόν η Airbus ένα κάθισμα χωρίς να κάνει το καθένα πιο αδύνατο; Κάνοντας τους διαδρόμους και τα υποβραχιόνια πιο αδύνατα, φυσικά, και με το να «μπλέκουν τα καθίσματα του παραθύρου στον τοίχο τόσο πολύ που προεξέχουν έξι ίντσες πάνω από την αρχή του κυρτού πλευρικού τοιχώματος», όπως γράφει ο John Walton. (RunwayGirl)

Συγκεκριμένες αεροπορικές εταιρείες, που έχουν την επιλογή να εγκαταστήσουν ή να μην εγκαταστήσουν τέτοιες θέσεις, μπορεί να επιλέξουν να τις χρησιμοποιήσουν μόνο σε μια συγκεκριμένη κατηγορία υπηρεσιών—«οικονομία μείον», ίσως;—και να διατηρήσουν μια πιο παραδοσιακή διάταξη για επιβάτες στάνταρ πούλμαν και premium οικονομικής θέσης.

Η Starwood θα λανσάρει μια δεύτερη «soft brand», που ονομάζεται Tribute Portfolio, με το Royal Palm South Beach ως το πρώτο ακίνητο στο χαρτοφυλάκιο. Είναι το τελευταίο σε έναν πολλαπλασιασμό επωνυμιών spinoff στην ξενοδοχειακή επιχείρηση—και το πρώτο νέο εμπορικό σήμα της Starwood εδώ και εννέα χρόνια. (WSJ και Skift)

Στις ΗΠΑ, και σε ορισμένα υπερατλαντικά δρομολόγια, οι αεροπορικές εταιρείες μετακινούνται σε αεροπλάνα μικρότερης χωρητικότητας για να αντιστοιχίσουν καλύτερα το διαθέσιμο απόθεμα θέσεων με τη ζήτηση, γράφει ο Scott McCartney. Δεν είναι απαραιτήτως άσχημα νέα για τους καταναλωτές, οι οποίοι συνήθως προτιμούν μεγαλύτερα αεροπλάνα: Οι καλύτερες προσφορές στην καμπίνα, ιδιαίτερα στην πρώτη και στην επιχείρηση, αποτελούν μέρος της αλλαγής. (WSJ)

Η Delta θα μειώσει «έως και 20 τοις εκατό [των υπηρεσιών της] προς την Ιαπωνία, την Αφρική, την Ινδία και τη Μέση Ανατολή, 15 τοις εκατό στη Βραζιλία και θα σταματήσει τις πτήσεις της Μόσχας», αναφέρει το Bloomberg, με τον αερομεταφορέα να επικαλείται το ισχυρό δολάριο και χαμηλή ζήτηση σε αυτούς τους προορισμούς. (Bloomberg)

Η Air New Zealand θα ξεκινήσει τις πτήσεις από το Ώκλαντ προς το Χιούστον τον Δεκέμβριο, λέει ο αερομεταφορέας, καθιστώντας την πόλη τον πέμπτο προορισμό της στις ΗΠΑ. Στις πτήσεις θα έχουν το περίφημο Skycouch.

Η United θα συνεχίσει να προσφέρει δωρεάν μπύρα και κρασί σε όλους τους επιβάτες σε πτήσεις μεγάλων αποστάσεων από την 1η Ιουνίου. (USA Today)

Η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας του Ηνωμένου Βασιλείου θα εξουσιοδοτήσει έναν νέο ανεξάρτητο «διαμεσολαβητή» να χειρίζεται διαφορές με αεροπορικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται εκεί. (The Telegraph)

Το Μουσείο Τεχνών του Μπρονξ θα παρουσιάσει περισσότερα από 90 έργα 50 καλλιτεχνών στο El Museo Nacional de Bellas Artes de La Habana στην Κούβα αυτή την άνοιξη και το καλοκαίρι, αναφέρει το μουσείο της Νέας Υόρκης. (Μουσείο Τεχνών του Μπρονξ)

Η Qantas θα πληρώσει για το διαβατήριό σας εάν κάνετε κράτηση πτήσης για Αυστραλία

Μόνο το 41 τοις εκατό των Αμερικανών έχουν διαβατήρια. Δυστυχώς, αυτό σημαίνει ότι για την πλειοψηφία των Αμερικανών, το να δουν ελέφαντες στο Σερενγκέτι ή να κολυμπούν στη Μεσόγειο θα παραμείνει απλώς ένα όνειρο. Όμως, για όσους ονειρεύονται να κάνουν ένα περιπλανώμενο Down Under, η Qantas, ο εθνικός αερομεταφορέας της Αυστραλίας, έχει μια πρόταση: Θα πληρώσει για το διαβατήριό σας εάν κλείσετε πτήση για την Αυστραλία.

Ως μέρος μιας νέας καμπάνιας που ονομάζεται “Qantas Passport Take-Off”, η αεροπορική εταιρεία προσφέρει στους Αμερικανούς έκπτωση 135 $, το ποσό του τέλους αίτησης διαβατηρίου των ΗΠΑ, σε οποιαδήποτε πτήση προς Αυστραλία που γίνεται κράτηση στην Qantas. Σε μια δήλωση, ο ανώτερος εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Qantas για την Αμερική Στίβεν Τόμσον είπε ότι η αεροπορική εταιρεία θέλει να διευκολύνει τους Αμερικανούς ταξιδιώτες να επισκέπτονται το Οζ.

“Η Αυστραλία είναι στους πέντε κορυφαίους προορισμούς στους οποίους θα σκέφτηκαν να ταξιδέψουν οι Αμερικανοί τα επόμενα τέσσερα χρόνια”, είπε. “Ως εθνικός αερομεταφορέας της Αυστραλίας, είμαστε περήφανοι και ενθουσιασμένοι που μοιραζόμαστε όλα όσα έχει να προσφέρει η Αυστραλία—από τις εκπληκτικές παραλίες μας και τον Great Barrier Reef , τη φυσική ομορφιά της εξοχής μας, τη βουή και τον ενθουσιασμό του λιμανιού του Σίδνεϊ στις βραβευμένες οινοπαραγωγικές περιοχές μας.”

Ο Thompson σίγουρα θέλει κάτι. Οι αναγνώστες κατέταξαν το Σίδνεϊ ως την 6η πόλη στον κόσμο, ενώ η Μελβούρνη ήρθε στην 14η θέση φέτος στα Βραβεία Επιλογής Αναγνωστών. Αν αυτό δεν είναι ακόμα αρκετή ώθηση για να κάνετε κράτηση, εδώ είναι ένα σωρό ονειρεμένες φωτογραφίες που θα πρέπει να αποτελέσουν επαρκή έμπνευση.

Για να χρησιμοποιήσετε την έκπτωση, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε τον ιστότοπο της Qantas και να εισαγάγετε τον κωδικό προσφοράς “PASSPORT”. Η έκπτωση 135 $ θα εφαρμοστεί κατά το ταμείο και ισχύει από τις 19 Οκτωβρίου έως τις 28 Νοεμβρίου 2017 για όλες τις κατηγορίες πτήσεων και θα ισχύει είτε έχετε διαβατήριο είτε όχι. Φυσικά, θα χρειαστείτε ένα εάν πετάτε για Αυστραλία—και τώρα είναι η καλύτερη εποχή του χρόνου για να αποκτήσετε ή να ανανεώσετε ένα. Απλώς σκεφτείτε το ως έκπτωση 135 $ εάν έχετε ήδη το δικό σας.

Η απογείωση του Passport συμπίπτει με μια συναρπαστική στιγμή για την εταιρεία, καθώς μόλις παρέλαβε το πρώτο της 787 Dreamliner από την Boeing αυτή την εβδομάδα και θα θέσει σε λειτουργία το αεροπλάνο από τον Δεκέμβριο, πετώντας απευθείας από το Λος Άντζελες στη Μελβούρνη. Η νέα τεχνολογία πτήσεων θα επιτρέψει επίσης στην Qantas να κρατήσει προσωρινά το ρεκόρ της μεγαλύτερης εμπορικής πτήσης στον κόσμο στις αρχές του 2018, όταν θα υλοποιήσει ένα δρομολόγιο που θα πετά απευθείας από το Περθ στο Λονδίνο-Χίθροου – μια πτήση που θα περάσει 17 συνεχόμενες ώρες στον αέρα. .

Αλλά μην περιμένετε τόσο πολύ – αυτή η έκπτωση δεν θα διαρκέσει για πάντα.

Πού να φάτε, να μείνετε και να παίξετε στη Σάντα Φε

Καλλιτέχνες και λάτρεις της περιπέτειας, χιονοπούλια, αγοραστές και πνευματιστές—όλοι τους ελκύονται από τη μυστικιστική Σάντα Φε, μια πόλη στην έρημο περίπου 85.000 κατοίκων στο βόρειο Νέο Μεξικό. Μαγνητίζονται από τους απίστευτα γαλάζιους ουρανούς και τις ζεστές θερμοκρασίες της μπανιέρας, τις πλίθινες προσόψεις στο χρώμα της σκουριάς και τις ρίστρες τσίλι που κρέμονται από τα τζάμια των θυρών. Η Σάντα Φε έχει ένα μέρος για τόσους πολλούς τύπους ταξιδιωτών: οικογένειες, φίλες σε μια απόδραση, εορταστές επετείου, εργάτες από απόσταση, συνταξιούχους, αναζητητές ψυχής. Είναι τόσα πολλά πράγματα για τόσους πολλούς ανθρώπους, δεν είναι περίεργο που έχουν συρρέει γενιές αναζητητών εδώ. Το City Different ανταποκρίνεται στο όνομά του.

Μετάβαση στη Σάντα Φε και γύρω από αυτήν

Το Περιφερειακό Αεροδρόμιο Σάντα Φε πραγματοποιεί απευθείας πτήσεις από το Φοίνιξ, το Ντένβερ και το Ντάλας, αλλά πολλοί ταξιδιώτες πετούν στο Διεθνές Σάνπορτ του Αλμπουκέρκη και οδηγούν μια ώρα βόρεια προς τη Σάντα Φε. Η ενοικίαση αυτοκινήτου είναι χρήσιμη αν σκοπεύετε να κάνετε ιππασία στο Georgia O’Keeffe’s Ghost Ranch στο Abiquiú ή να απολαύσετε τις ιαματικές πηγές στο Ojo Caliente, αλλά το κέντρο της Σάντα Φε είναι καταπληκτικά για περπάτημα. Ορισμένα ξενοδοχεία δανείζουν ποδήλατα στους επισκέπτες. Άλλοι εκτελούν λεωφορεία προς την ιστορική Plaza ή Railyard Arts District. Η πόλη δημοσιεύει έναν λεπτομερή χάρτη με ποδηλατόδρομους και μονοπάτια και μπορείτε να νοικιάσετε τροχούς από το κατάστημα ποδηλάτων Mellow Velo στο κέντρο της πόλης. Η Uber και η Lyft λειτουργούν επίσης στη Σάντα Φε—και μπορούν να είναι θεϊκό δώρο κατά τη διάρκεια των φεστιβάλ.

Τι να κάνετε στη Σάντα Φε

Υπάρχουν πολλά κουτιά που θα θελήσουν να ελέγξουν οι επισκέπτες για πρώτη φορά στη Σάντα Φε: περπατώντας κατά μήκος της Canyon Road, μιας από τις πιο πυκνές συγκεντρώσεις γκαλερί και στούντιο καλλιτεχνών της χώρας. περιήγηση σε παραδοσιακά αγγεία και τιρκουάζ κοσμήματα από τους ιθαγενείς Αμερικανούς πωλητές που έχουν εγκατασταθεί έξω από το Παλάτι των Κυβερνήτων. και κοιτάζοντας τη θαυματουργή σκάλα με έλικα στο παρεκκλήσι Loretto, ηλικίας 143 ετών.

Με κάθε τρόπο, κάντε τον γύρο του εξαιρετικού μουσείου Georgia O’Keeffe και του New Mexico Museum of Art. Απλώς μην παραβλέψετε το SITE Santa Fe, έναν εκρηκτικό χώρο σύγχρονης τέχνης που στεγάζεται σε μια πρώην αποθήκη μπύρας. IAIA Museum of Contemporary Native Arts, το μοναδικό μουσείο στη χώρα που επικεντρώνεται αποκλειστικά σε έργα εν ζωή ιθαγενών Αμερικανών καλλιτεχνών. και το Μουσείο Διεθνούς Λαϊκής Τέχνης, που φιλοξενεί 130.000 περίεργα αντικείμενα από 100 χώρες—ινδονησιακές μαριονέτες σκιών και Νεομεξικανικές ανάμεσά τους.

Άλλος ένας καλλιτεχνικός κόλπος: Γλιστρήστε προς τα κάτω στην τρύπα του κουνελιού που είναι το House of Eternal Return, μια εντυπωσιακά συναρπαστική εγκατάσταση που δημιουργήθηκε από την κολεκτίβα τέχνης Meow Wolf και υποστηρίζεται από τον συγγραφέα George RR Martin. Η ψυχεδελική παιδική χαρά άνοιξε ξανά τον Μάρτιο μετά από ένα χρόνο κλεισίματος λόγω COVID-19. νέες εγκαταστάσεις και συνεργασίες καλλιτεχνών έχουν ενσωματωθεί στην αρχική έκθεση, η οποία εκτείνεται σε 70 αίθουσες σε μια ανακαινισμένη αίθουσα μπόουλινγκ. Όταν μπαίνεις για πρώτη φορά στο ονειρικό τοπίο, το σετ μοιάζει με μια περιπετειώδη βικτοριανή έπαυλη. Περάστε όμως από την μπροστινή πόρτα και αρχίζετε να παρατηρείτε ότι τα πράγματα είναι κάπως στραβά. Το ψυγείο της κουζίνας είναι μια πύλη σε έναν παράξενο υπόκοσμο. πάνελ κάτω από τις σκάλες οδηγούν σε μυστικές σήραγγες. Ανάλογα με την πόρτα ή το μονοπάτι που θα επιλέξετε, μπορεί να συναντήσετε έναν σκελετό μαστόδων σε φυσικό μέγεθος που λάμπει κάτω από τα μαύρα φώτα ή μια άρπα 30 ποδιών με ακτίνες λέιζερ για έγχορδα. Είναι τρελό-καλή διασκέδαση.

Όταν γεμίσετε την τέχνη σας, βγείτε στα μαγαζιά. Το μουσειακό Shiprock Santa Fe παρουσιάζει εξαιρετικά έργα τέχνης ιθαγενών Αμερικανών, χειροποίητα χαλιά και καλάθια, λεπτομερή χάντρες και κεραμικά πεταμένα στο χέρι—όλα από τα καλύτερα γενεαλογικά και με ταιριαστές τιμές. Η Heritage By Hand, μια νέα μπουτίκ στο Sena Plaza, ειδικεύεται σε βιώσιμα αγαθά και υφάσματα κληρονομιάς. Είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να παραλάβετε σάλια Alpaca από τη Χιλή ή τσάντες από “δερμάτινα” κάκτους από το Desserto του Μεξικού. Όπως υποδηλώνει το όνομα, τα πάντα στη γκαλερί Hecho A Mano είναι φτιαγμένα στο χέρι: γραβάτες bolo jasper από την Alison Jean Cole, περιορισμένη έκδοση λινότου Sergio Sánchez Santamaría και μινιμαλιστικά κεραμικά πιάτα από τον συνεταιρισμό κεραμικών Colectivo 1050°. Η Santa Fe Stoneworks, που στεγάζεται σε ένα παλιό αγρόκτημα adobo, είναι ένας προμηθευτής όμορφων, χειροποίητες κλειδαριές και μαχαίρια κουζίνας με ένθετα τιρκουάζ, μαλαχίτη και απολιθωμένο κόκκαλο δεινοσαύρου. Για μια εκπληκτική σειρά από vintage μπότες, χειροποίητες δερμάτινες τσάντες και ρούχα εμπνευσμένα από τη Nudie Cohn, μπορείτε να περάσετε στο Kowboyz, ένα κατάστημα που ξεκίνησε στο Λος Άντζελες πριν από περισσότερα από 30 χρόνια και παραμένει ιδανικό για τους πελάτες του Χόλιγουντ . (Έχουν εμφανιστεί κομμάτια από το κατάστημα και .)

Δύο εκθεσιακοί χώροι μόνο κατόπιν ραντεβού που αξίζει να αναζητήσετε είναι το Photo-eye, ένα βιβλιοπωλείο που επικεντρώνεται σε σπάνιες φωτογραφικές τομές όπως οι Daido Moriyama και Barbara Bosworth και το Santa Fe Vintage, μια αποθήκη βιομηχανικού πάρκου στριμωγμένη από το δάπεδο μέχρι την οροφή με στρατιωτικό εξοπλισμό της δεκαετίας του 1940. πολυφορεμένα μπουφάν ποδηλασίας, μποέμ τουαλέτες Gunne Sax, τζιν και άφθονο Americana curios. Είναι μια από τις καλύτερες συλλογές vintage ρούχων οπουδήποτε στις Ηνωμένες Πολιτείες και δεν πρέπει να τη χάσετε.

Τι να φάτε στη Σάντα Φε

Για να ζήσετε την αφθονία των συστατικών που διαθέτει ένας σεφ σε αυτή τη γωνιά της Νοτιοδυτικής, περιηγηθείτε στην Αγροτική Αγορά Santa Fe που διαρκεί τρεις φορές την εβδομάδα, όπου τα περίπτερα είναι γεμάτα με γυαλιστερά κεράσια, αποξηραμένα φασόλια pinto, καρύδια piñon, άγριο μέλι και κειμήλιο τσίλι. Οι ταξιδιώτες που θέλουν να μάθουν για τα τοπικά εστιατόρια μπορούν να εγγραφούν για ένα μάθημα στο σεβαστό Σχολείο Μαγειρικής Santa Fe. Η τρίωρη εισαγωγή στην κουζίνα των ιθαγενών της Αμερικής, με επικεφαλής τον σεφ Kiowa και ιστορικό γηγενών φαγητών, Lois Ellen Frank, καλύπτει τα πάντα, από αιχμές βελών από μπλε νιόκι καλαμποκιού μέχρι γλυκό τηγανητό ψωμί με σιρόπι φραγκόσυκου.

Για brunch, το Modern General Feed and Seed, με τα τοξωτά παράθυρά του και το κίτρινο καναρινί ανθίζει, είναι αρκετά μοντέρνα ώστε να τσεκάρει όλα τα κουτιά του Instagram, αλλά και προσφέρει με φρέσκους χυμούς και δημιουργικές σπεσιαλιτέ brunch (μωβ κέικ acai teff, ψητή κόκκινη πιπεριά flapjacks με σκωτσέζικο lox). Το παγκόσμιο μενού στο Opuntia Cafe, που μεταφέρθηκε πρόσφατα σε έναν ευάερο χώρο δεύτερου ορόφου στο Railyard’s Market Station, προσφέρει πιο χορταστικά πιάτα, όπως μπολ με ζυμαρικά από τη Σιγκαπούρη και σάντουιτς με μαροκινό αρνί. Πάρτε ένα εσωτερικό περίπτερο κοντά στη λίμνη koi με φυτά ή έξω στην ηλιόλουστη βεράντα.

Το Zacatlán, επίσης στην περιοχή Railyard District, είναι ένα από τα πιο καυτά εισιτήρια στην πόλη. Το νοτιοδυτικό/μεξικανικό εστιατόριο ιδρύθηκε από τον σεφ Εντουάρντο Ροντρίγκεζ, ο οποίος ανέβηκε στις τάξεις της εξαιρετικής εστίασης στο Geronimo και το Coyote Cafe. Τα πιάτα του είναι παιχνιδιάρικα αλλά εκλεπτυσμένα: Σκεφτείτε μπάρμπακοα με κότσι αρνιού ή μυελό των οστών και γλυκό καλαμπόκι που σερβίρονται σε τοστ με πράσινο τσίλι.

Τα πράσινα τσίλι, φυσικά, αποτελούν βασικό προϊόν της Santa Fe. Δοκιμάστε το πράσινο τυρί chile dosa στο νότιο ινδικό εστιατόριο Paper Dosa. το πράσινο cheeseburger τσίλι, κυνηγημένο με ένα κούνημα λάσπης Adobe, στο Shake Foundation. και την πράσινη φριτέζα μήλου τσίλι από το Whoo’s Donuts. Ή, για ένα διαφορετικό είδος ζέστης, πιείτε ένα μπολ με αυθεντικό κατσίκι Καραϊβικής στο Jambo Café, ένα αγαπημένο αφρικανικό εστιατόριο που ιδρύθηκε από έναν Κενυάτη μετανάστη.

Γευτείτε ένα γλυκό στο Kakawa Chocolate House, γνωστό για τις επιλογές του από παραδοσιακές μεσοαμερικανικές σοκολάτες κατανάλωσης, και το Chainé, ένα αρτοποιείο που γοητεύει με γαλλικά μακαρόν με ρίστρα παγωμένο σε γεύσεις όπως το biscochito, το επίσημο κρατικό μπισκότο του Νέου Μεξικού.

Πού να μείνετε στη Σάντα Φε

Για καθαρό κύρος, το Rosewood Inn of the Anasazi () είναι μια προφανής επιλογή: Το πανδοχείο 30 ετών καταλαμβάνει εξαιρετική ακίνητη περιουσία μόλις ένα τετράγωνο από την ιστορική Plaza της Santa Fe και την Βασιλική του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, όπου μπορείτε να θαυμάστε το παλαιότερο άγαλμα της Madonna στη Βόρεια Αμερική. Τα δωμάτια διαθέτουν οροφές με ξύλινα δοκάρια, τζάκια kiva και κουβέρτες αντίκες Ναβάχο, ενώ προσεγμένες υπηρεσίες θυρωρού εξυπηρετούν κάθε ιδιοτροπία των επισκεπτών, οργανώνοντας γευσιγνωσίες τεκίλα και εξασφαλίζοντας εισιτήρια primo για παραστάσεις στην υπαίθρια όπερα του Santa Fe.

Για μια πιο οικεία εμπειρία, κλειδώστε ένα δωμάτιο στο Inn of the Turquoise Bear (), ένα πλίθινο κτήμα 135 ετών με περιποιημένους χώρους διάσπαρτους με πασχαλιές και άγρια ​​τριαντάφυλλα. Μια φορά κι έναν καιρό, αυτή η βίλα σε στιλ ισπανικής αναγέννησης ήταν ένα καταφύγιο για τη Willa Cather και τη Georgia O’Keeffe. Σήμερα τα δωμάτιά του καλούν τους ταξιδιώτες με πολυτελή κλινοσκεπάσματα και δάπεδα από γυαλισμένο τούβλο ή πλακάκι Saltillo. Τα ποικίλα πρωινά (huevos rancheros, μπλε τηγανίτες καλαμποκιού με βούτυρο piñon) είναι ένα καθημερινό αποκορύφωμα – απολαμβάνετε καλύτερα στο σκιερό αίθριο του Bamp;B.

Αξίζει επίσης να αναφερθεί: Η συλλογή Auberge Resorts θα αποκαλύψει την αναστήλωσή της στο περίφημο Bishop’s Lodge (), που συνορεύει με τον Εθνικό Δρυμό της Σάντα Φε, αυτή την άνοιξη. Σε απόσταση 3,5 μιλίων από το κέντρο της πόλης, το απομονωμένο σημείο θα έχει αυτόνομες κασέτες, κουκέτα 12 υπνοδωματίων, στάβλους αλόγων, ρεύμα πέστροφας και στούντιο θεραπευτικών τεχνών όπου οι επισκέπτες μπορούν να εξισορροπήσουν τα τσάκρα τους με θεραπεία με τιρκουάζ πολύτιμους λίθους ή να απολαύσουν ένα λουτρό με κρυστάλλινα κεριά. .

Πού να πάτε Παρατηρώντας τα άστρα: Αυτές οι πολιτείες πηγαίνουν all-in στον αστροτουρισμό, η Airbus ανακοινώνει 11 θέσεις σε αεροπλάνο, η Qantas θα πληρώσει για το διαβατήριό σας εάν κάνετε κράτηση πτήσης για Αυστραλία, πού να φάτε, να μείνετε και να παίξετε στη Σάντα Φε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *