Η μαγειρική σόδα κάνει κακό;

Ενώ η μαγειρική σόδα τείνει να έχει μεγάλη διάρκεια ζωής, μπορεί να χάσει τη δύναμή της με την πάροδο του χρόνου και να οδηγήσει σε επίπεδα αρτοσκευάσματα. Χρησιμοποιήστε αυτό το απλό κόλπο για να δοκιμάσετε την ισχύ της μαγειρικής σας σόδας.

Σε αυτό το άρθρο Ανάπτυξη Λήγει; Δοκιμή φρεσκάδας Πώς να αποθηκεύσετε τη μαγειρική σόδα έναντι της σκόνης ψησίματος

Η μαγειρική σόδα, επίσης γνωστή ως διττανθρακικό νάτριο ή όξινο ανθρακικό νάτριο, είναι μια βασική τροφή. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ζυμώσει ψημένα προϊόντα όπως μπισκότα, κέικ και ψωμιά και είναι ένα αποτελεσματικό και φιλικό προς το περιβάλλον καθαριστικό.

Η μαγειρική σόδα είναι μια βάση (με pH 9,5) που αντιδρά με όξινα συστατικά όπως ξίδι, χυμό λεμονιού, βουτυρόγαλα και κρέμα ταρτάρ παράγοντας διοξείδιο του άνθρακα. Αυτό είναι που δίνει στα γρήγορα ψωμιά και κουρκούτι την άνοδο τους.

Η ισχυρή, γρήγορης δράσης μαγειρική σόδα είναι το κλειδί σε συνταγές που απαιτούν το συστατικό. Διαφορετικά, δεν θα πραγματοποιηθεί η απαραίτητη χημική αντίδραση και θα μπορούσατε να καταλήξετε με ένα επίπεδο, στιβαρό κέικ.

Λήγει η μαγειρική σόδα;

Τεχνικά, όχι, η μαγειρική σόδα δεν λήγει. Παρόλο που τα δοχεία τυπώνονται συχνά με ημερομηνία πώλησης ή ημερομηνίας χρήσης, αυτή είναι μια εκτίμηση για το πότε η μαγειρική σόδα μπορεί να αρχίσει να χάνει την αποτελεσματικότητά της. 

Ο γενικός εμπειρικός κανόνας είναι: όταν αποθηκεύεται σωστά, η μαγειρική σόδα θα διαρκέσει για δύο έως τρία χρόνια κλεισμένη στο αρχικό της δοχείο. Μόλις ανοιχτεί, θα διατηρηθεί για τουλάχιστον έξι μήνες. Ενώ η μαγειρική σόδα δεν «χαλαίνει» ποτέ με τρόπο που θα σας αρρωστήσει, κάποια στιγμή θα σταματήσει να λειτουργεί όπως θα έπρεπε, παράγοντας κατώτερα ψητά.

Πώς να καταλάβετε εάν η μαγειρική σόδα έχει γίνει κακή

Εάν δεν είστε σίγουροι πόσο χρονών είναι η μαγειρική σόδα σας, χρησιμοποιήστε αυτό το τεστ για να βεβαιωθείτε ότι εξακολουθεί να λειτουργεί σωστά. Ακόμη και όταν αγοράζετε ολοκαίνουργια μαγειρική σόδα, είναι καλή ιδέα να τη δοκιμάσετε πριν τη χρησιμοποιήσετε. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν γνωρίζετε πόσο καιρό έχει παραμείνει η συσκευασία στο ράφι στην αγορά ή πώς έχει αποθηκευτεί.

Ευτυχώς, υπάρχει ένα γρήγορο και εύκολο κόλπο για να δοκιμάσετε την ισχύ της μαγειρικής σόδας σας: Προσθέστε περίπου 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα (δεν χρειάζεται να μετρήσετε) σε ένα μικρό μπολ. Προσθέστε περίπου 1/2 κουταλάκι του γλυκού λευκό ξύδι ή φρέσκο ​​χυμό λεμονιού (και πάλι, δεν χρειάζεται να μετρήσετε) στο μπολ και παρακολουθήστε. Το οξύ και η βάση πρέπει να αντιδράσουν αμέσως, όπως στο κλασικό πείραμα του ηφαιστείου του δημοτικού. Αν το μείγμα αφρίσει και βγάζει φυσαλίδες επιθετικά, τότε η μαγειρική σόδα είναι σε καλή κατάσταση λειτουργίας. Αν μετά βίας αφρίζει ή καθόλου, πετάξτε το. Έχει περάσει την ακμή του.

Δεδομένου ότι η δοκιμή είναι τόσο γρήγορη και εύκολη και χρησιμοποιεί τόσο μικρή ποσότητα ξιδιού και σόδας, δοκιμάζετε τη μαγειρική σας σόδα τακτικά για να εξασφαλίζετε επιτυχία στο ψήσιμο κάθε φορά. Επιπλέον, μπορείτε να προσποιηθείτε ότι είστε τρελός επιστήμονας!

Πώς να αποθηκεύσετε τη μαγειρική σόδα ώστε να παραμένει φρέσκια

Ένας παράγοντας που μπορεί να επιταχύνει την πτώση της μαγειρικής σόδας είναι η ακατάλληλη αποθήκευση. Αποθηκεύστε κλειστά κουτιά ή δοχεία μαγειρικής σόδας σε δροσερό, ξηρό μέρος, σαν ντουλάπι. Μόλις ανοιχτεί, η μαγειρική σόδα πρέπει να φυλάσσεται σε σφραγισμένο δοχείο. Εάν το δικό σας ήρθε σε κουτί, μεταφέρετέ το σε ένα βάζο ή παρόμοιο δοχείο που είναι αεροστεγές.

Ο μεγαλύτερος εχθρός της μαγειρικής σόδας είναι η υγρασία, οπότε μην τη φυλάτε στο ψυγείο. Ενώ ένα δοχείο μπορεί να βοηθήσει στην εξάλειψη των οσμών στο ψυγείο και την κατάψυξη, μην μπείτε στον πειρασμό να χρησιμοποιήσετε τη μαγειρική σόδα του ψυγείου σας για το ψήσιμο. Απορροφά τις γεύσεις και μπορεί να προσδώσει ανεπιθύμητες γεύσεις στα αρτοσκευάσματα σας.

Είναι η μαγειρική σόδα και η σκόνη ψησίματος το ίδιο πράγμα;

Το μπέικιν πάουντερ και η μαγειρική σόδα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται εναλλακτικά στις συνταγές. Το μπέικιν πάουντερ περιέχει μαγειρική σόδα καθώς και ένα όξινο συστατικό όπως η κρέμα ταρτάρ. Μόλις προστεθεί νερό ή άλλο υγρό, μπορεί να παράγει διοξείδιο του άνθρακα μόνο του χωρίς την ανάγκη πρόσθετου όξινου συστατικού.

Δεν μπορείτε να ανταλλάξετε μαγειρική σόδα και μπέικιν πάουντερ ένα προς ένα, καθώς η μαγειρική σόδα είναι πολύ πιο δυνατή και απαιτεί ένα όξινο συστατικό. Ελέγξτε ξανά τη συνταγή σας για να βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε τη σωστή διόγκωση για καλύτερα αποτελέσματα.Είναι το Baking Powder το ίδιο με τη Μαγειρική Σόδα; ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

Previous Post
Next Post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *